Strømleverandører
Å velge strømavtale
Det kan være vanskelig å avgjøre hvilken slags strømavtale man skal velge. Det viktigste man bør tenke på er romsligheten i husholdningsbudsjettet.
Det er du som vet hvilken avtaletype som passer best for deg. Ingen vet med sikkerhet hvordan strømprisen vil utvikle seg fremover, og vi vil derfor fraråde å velge en strømavtale som er basert på en teori om denne utviklingen.
Hvilken avtaletype og bindingstid bør jeg velge?
Strømavtalen er avtalen du inngår med strømselskapet ditt. Strømavtalen regulerer blant annet hvilken strømpris du skal betale, hvor lenge du skal være kunde hos strømselskapet (bindingstid), om strømmen skal ha opphavsmerking, osv. Hvilken strømavtale som passer best til din husholdning er individuelt og kommer an på dine egne forutsetninger og preferanser.
Elskling anbefaler alle husholdninger å ta utgangspunkt i sin egen privatøkonomi og sine egne preferanser når man velger blant ulike avtaletyper. Valg av lengden på avtalen er også helt individuelt, og du bør velge den avtalelengden som passer deg best.
Det første valget du må ta er om du ønsker fastpris eller en pris som skifter i takt med markedet. Det viktigste du bør tenke på er romsligheten i husholdningsbudsjettet.
Hvis du har økonomi til å følge de naturlige svingningene i kraftprismarkedet, bør du velge en spotprisavtale. Hvis prisene på kraftbørsen faller betaler du mindre, og dersom prisene stiger betaler du mer. Spotprisavtaler er det de fleste eksperter anbefaler siden det historiskt har vært den gunstigste avtaleformen.
Har du behov for mer forutsigbarhet og trygghet om hva du skal betale for strømmen hver måned, bør du vurdere fastpris avtale. En fastpriskontrakt er en avtale om en fast pris på strøm over kontraktsperioden. Avtaletiden vil normalt løpe fra seks måneder til tre år. Fastpriskontrakter kan sammenlignes med fastrentelån.
Prisen på variabelpriskontrakt bestemes av strømleverandøren og varierer over tid. Prisen vil i snitt være ca 3-6 øre høyere enn spot over tid. Leverandørene plikter til å informere om prisendringer før de trer i kraft, for eksempel via nettsiden eller på annen måte.
Hva velger andre?
Ifølge statistikk fra SSB (2. kvartal 2017) hadde 69 prosent av norske husholdninger en strømavtale med spotpris, mens 29 prosent hadde avtale med variabel pris. 2 prosent hadde fastprisavtale på ett, to eller tre år. Ettårsavtaler var mest populært blant kunder som hadde fastpris.
Kan jeg bytte strømavtale?
Du har kanskje ikke gjort et aktivt valg av strømavtale ennå, og betaler dyrt på grunn av dette, så kalt leveringsplikt. Du har kanskje flyttet, og ønsker å se nærmere på strømavtalen din. Eller kanskje vil du rett og slett se om det finnes en bedre strømavtale på markedet akkurat nå, som oppfyller kravene du har til en god strømavtale når det gjelder pris, opphavsmerking eller kundetilfredshet. Uansett grunn, lønner det seg å være aktiv og se over strømavtalen sin med jevne mellomrom.
Hvordan bytter jeg strømavtale?
Du vil selvfølgelig forsikre deg om at du bytter til en strømavtale som er bedre for deg enn den du har for øyeblikket. For å finne strømavtalen som passer deg best, trenger du et verktøy som hjelper deg med å sammenligne strømavtaler basert på dine egne forutsetninger og preferanser.
elskling.no gir deg en enkel og kostnadsfri sammenligning av strømprisene fra samtlige norske strømselskaper, slik at du får en umiddelbar oversikt over strømavtalene som passer best for husholdningen din.
Husholdninger som bytter strømavtale ved hjelp av elskling.no sparer i gjennomsnitt 2 500 kr i året.
Finn den beste strømprisen
Spar i gjennomsnitt 2500 kr per år
- Raskt og enkelt
- Helt kostnadsfritt