
Forbrukertilsynet kan slå hardere til mot uredelige strømselgere
Finn den beste strømprisen
- Raskt og enkelt
- Helt kostnadsfritt
Fra 2018 vil flere strømselskaper skjelve i buksene. Forbrukermyndighetene omorganiseres noe og får flere verktøy mot ulovlig markedsføring.
– Neste år er det mange strømselgere som vil få hjertebank når de ser seg over skulderen. For i 2018 kommer nye regler som gjør det lettere for Forbrukertilsynet å slå ned på strømselgere som driver med villedende markedsføring. Tilsynet kan ilegge gebyrer og tvangsmulkter uten nøling, opplyser Jens Ola Regnström i elskling.no som hjelper strømkunder å finne beste leverandør.
Bedre for forbrukerne
Forbrukerombudet skriver på sine nettsider at 2018 betyr mer effektive verktøy for å stanse ulovlig markedsføring, urimelige avtalevilkår og andre brudd på forbrukervernlovgivningen.
Forbrukerombudet endrer navn til Forbrukertilsynet 1. januar. Der i gården skal man som før holde et øye med markedsføringen til bedriftene. Annonser og avtaler sjekkes nøye. Forbrukerrådet er noe annet, der handler det om feil og mangler ved selve varen.
Gebyrer mot bedrifter
Forbrukertilsynet kan fra 2018 fatte vedtak mot bedrifter. Markedsrådet blir da klageorgan. Bedrifter som driver ulovlig, kan derfor forvente gebyrer fra Forbrukertilsynet uten noen innledende forhandlinger. Tilsynet skriver at selv om mulkt kan ilegges direkte, skal også forhandlinger ligge som en mulighet i verktøykassen. Men det er det opp til Tilsynet å bestemme i hvert tilfelle.
Må sende beskjed direkte til strømkundene
Strømselskaper er blitt pålagt av Forbrukertilsynet å sende varsel om avtaleendringer direkte til kundene. Mange selskaper har tidligere kun opplyst på nettsidene sine om endringer, dermed har det i praksis vært lett å lure kundene med prisøkninger.
I vinter hadde Forbrukertilsynet en kontrollaksjon som viste at flere strømleverandører ikke følger pålegget. Fra 2018 blir det enklere for Tilsynet å straffe slike strømselskaper.
Ikke kjøp strøm over telefon
Forbrukertilsynet advarer på sine nettsider mot å kjøpe strøm via telefonen. Tilsynet skriver: «Ikke kjøp strøm fra telefonselgere, på gaten eller døra. Disse avtalene er dyrere enn de du finner på internett, og har ofte bindingstid og høye gebyrer for å si opp.» Tilsynet advarer også generelt mot lokkepriser på strøm. Etter en måned eller to skrus prisen kraftig opp.
10 råd før du velger strømleverandør
Elskling har overvåket strømmarkedet i mange år og har følgende råd å gi forbrukerne:
1) Glem lokkepriser.
2) Ikke kjøp av telefonselgere eller gateselgere.
3) Lokker selskapet med teaterbilletter eller lignende fordeler, er antagelig strømprisen for høy.
4) Spotpris er best for de aller fleste.
5) Pristak, fastpris og lignende betyr som regel at prisen over tid ikke er den laveste.
6) Husk at mange faktorer bestemmer prisen, for eksempel hvor du bor. Det hjelper ikke at et selskap er billigst i nabofylket.
7) Derfor: Bruk en sammenligningstjeneste.
8) Sammenligningstjenesten må være nøytral og ikke fremheve selskaper som betaler for å komme høyt i listene. Tjenesten må også omfatte samtlige selskaper.
9) Du bør også kunne bestille den beste avtalen direkte inne i sammenligningstjenesten slik at du ikke på nytt må lete opp avtalen et annet sted og dermed kanskje velge en dyrere avtale som har nesten samme navn.
10) Sjekk en gang i året om du bør bytte selskap.